Νόμιμος συλλέκτης

Ύπαρξη νόμιμου συλλέκτη

Ο Σύλλογος Τρουφονομάδων Ελλάδος, έχει ανοίξει το δρόμο  και έχει ρίξει φως σε αυτό το θέμα, το οποίο μέχρι τώρα ήταν άγνωστο και φάνταζε απρόσιτο. Υπάρχουν πολλοί συλλέκτες τρούφας που διστάζουν να δραστηριοποιηθούν διότι δεν υπήρχε καμία κάλυψη νομικά. Πλέον έχει αλλάξει αυτό και μπορεί ο οποιοσδήποτε που επιθυμεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη συλλογή της τρούφας, να είναι καθόλα νόμιμος. Αυτή η κίνηση ωφελεί εμπορικά για την οποιαδήποτε συναλλαγή αλλά και πιστοποιεί την καταγωγή της τρούφας.

Η διαδικασία είναι η εξής:

Πηγαίνουμε στο τμήμα εφορίας που υπαγόμαστε και συγκεκριμένα στο τμήμα Μητρώο. Ζητούμε έναρξη ιδιότητας αγρότη ειδικού καθεστώτος με κωδικό 1000000 (στον οποίο υπάγεται  η καλλιέργεια-συλλογή τρούφας), συμπληρώνουμε τα στοιχεία και καταθέτουμε τα απαραίτητα έγγραφα τα οποία ζητά η ΔΟΥ.  Όσο για την ασφαλιστική κάλυψη, απευθυνόμαστε στον ΟΓΑ, καταθέτοντας την έναρξη μαζί με τα δικαιολογητικά που μας ζητά ο οργανισμός. Με την πάροδο περίπου 5-6 μηνών, ολοκληρώνεται η εγγραφή.

Έτσι λοιπόν αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των παραπάνω, ο συλλέκτης μπορεί να συνοδεύει με παραστατικά τον προϊόν της τρούφας (Δελτίο Αποστολής), νομιμοποιώντας την κάθε του συναλλαγή.

Εκτός των προαναφερθέντων, για την ακριβή γραμμή του νόμου περί της συλλογής της τρούφας, το εκάστοτε Δασαρχείο κάθε Νομού της Ελλάδος, εκδίδει "Δασική ρυθμιστική διάταξη συλλογής και προστασίας". Για τη χορήγηση της ρυθμιστικής στον όποιο νομό μας ενδιαφέρει, απευθυνόμαστε στο εκάστοτε Δασαρχείο, πληρώνοντας ένα τυπικό ποσό που καθορίζεται.  Η διάταξη αυτή καλύπτει και τον επαγγελματία αλλά και τον ερασιτέχνη συλλέκτη. Θα έχουμε το χρόνο από εδώ και στο εξής να αναφερόμαστε και ειδικότερα.

Δείγμα τέτοιων διατάξεων σας παραθέτουμε μαζί  και με το δείγμα εγγράφου έναρξης εργασιών και επιτηδεύματος φυσικού προσώπου.

Τρουφονομάδες.

 

 

 

 

Comments are closed.