Σεμινάριο Στο Νυμφαίο-Ξενώνας La Moara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Νούλη για την επιμέλεια του άρθρου, το  eperiskopio.blogspot.com για την κάλυψη του σεμιναρίου που διεξήχθη στο Νυμφαίο, στον ξενώνα La Moara και τους συμμετέχοντες για την εμπιστοσύνη τους.

 

..«Οργώνουν τα ελληνικά εδάφη με τα «όπλα» ενός κυνηγού και τη μανία ενός συλλέκτη. Οι εξορμήσεις τους μοιάζουν με εξορύξεις πολύτιμων λίθων. Μόνο που τα δυσεύρετα υπόγεια προϊόντα της γης που αναζητούν δεν είναι λαμπερά διαμάντια, αλλά τα «διαμάντια της γαστρονομίας» όπως τα αποκαλούν οι Γάλλοι»
Μέλη του Συλλόγου Τρουφονομάδων Ελλάδας, φιλοξενήθηκαν από τη διεύθυνση του Ξενώνα La Moara στο Νυμφαίο και ξενάγησαν τους «τυχερούς» - συμμετέχοντες στην ενδιαφέρουσα διαδικασία της συλλογής άγριας τρούφας, καθώς και ο σεφ του εστιατορίου, στη διατροφική κουλτούρα των μανιταριών…

«Έχει την όρεξη τού Γαργαντούα»«Τσιμπάει σαν πουλάκι»«Έφαγε τον αγλέορα»«Τρώει σαν γουρούνι»!, επιθετικοί προσδιορισμοί που χαρακτηρίζουν την διατροφική συμπεριφορά μας.

Οπότε το ερώτημα τίθεται αυτομάτως και αμφίδρομα –μπορεί, δηλαδή, να διαβαστεί σαν καρκινική πρόταση.

α) Φορά πρώτη: Είναι δυνατόν οι διατροφικές προτιμήσεις ενός ανθρώπου να φωτίσουν τον χαρακτήρα του;

β) Φορά αντίστροφη: Διαγιγνώσκοντας τον χαρακτήρα του μπορούμε να ξέρουμε εκ των προτέρων τι φαγητά προτιμάει; Υπάρχει, δηλαδή, σχέση μεταξύ των ορέξεων και τού χαρακτήρα κάποιου; Είναι ο άνθρωπος ελεύθερος ν’ αποφασίζει, ή μήπως οι επιλογές του τελούν υπό την επιρροή των προκαταλήψεών του; Είναι, δηλαδή, προϊόν μιας συνειδητής διεργασίας τού εγκεφάλου μας; Ή μήπως καθοδηγούνται από σηματοδότες που άλλοι εμφύτεψαν στο μυαλό και την ψυχή μας;

Η απάντηση έχει σημαντικές προεκτάσεις και άμεσες συνέπειες στην πολιτική των καταστημάτων εστίασης. Αν ισχύει το πρώτο, αν ο κάθε άνθρωπος αποφασίζει ελεύθερα, τότε κάθε μάγειρας οφείλει να προσφέρει στον καλεσμένο του ό,τι καλύτερο εμπνέεται. Διαφορετικά θα πρέπει να μαγειρεύει ανάλογα με τούς κανόνες της μόδας που επηρεάζουν τις προτιμήσεις των καλεσμένων, αφού ένα τέτοιο σύστημα οδηγεί στην ομαδοποίηση των χαρακτήρων άρα και των ορέξεων. Που συνειρμικά μάς πάει στο δεύτερο ερώτημα: Τι εμπνέει τον κάθε μάγειρα; Είναι σε θέση να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις του και την τρέχουσα μόδα;

Στο La Moara προσπαθούμε ν’ αφήνουμε τα πράγματα ελαφρώς στην τύχη ώστε η επίκληση της έμπνευσης να είναι κάπως επιβεβλημένη. Που πάει να πει, μαγειρεύουμε χωρίς κουρντισμένο μπούσουλα.

 

Δημήτρης Νούλης

Comments are closed.